Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-09@08:06:47 GMT

زمزمه‌های کهنه فمییسم

تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۳۵۶۳۸۴

زمزمه‌های کهنه فمییسم

مسائلی که در ارتباط با نقص حقوق زنان در ایران و در کل جهان به چشم می‌خورد ثمره‌ی دوری مردم و جوامع از اسلام است؛ و اگر ما در پی رفع این مسائل و عبور کردن از این بحران هستیم باید به اسلام ناب محمدی (ص)، برگردیم.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، شقایق پاکی پودنک و محدثه نیکبخت؛ چند سالی است که زمزمه‌های فمنیسم، برابری زن و مرد و حقوق زنان در ایران به گوش می‌خورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به ذهنم خطور کرد که بهترین منبع برای بررسی این موضوع، قرآن است. دراین جا ابتدا به تعریف فمینیسم و سپس به آیاتی که در قرآن آمده است، می‌پردازیم.

فمینیست‌ها بر این باورند که تاکنون جهان را «مردان» تعریف کرده‌اند و «زنان»، در این تعریف مردانه نادیده انگاشته شده‌اند، از این رو، هسته‌های اصلی تمامی نظریه‌های فمینیستی، برابری زن و مرد در همه‌ی زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است. سال‌ها طول کشید تا نظریه‌های فمینیستی وارد عرصه‌ی جامعه‌شناسی شود و امروزه این نظریه‌ها در حوزه‌های علوم‌اجتماعی، مطالعات فرهنگی و جامعه‌شناسی حضوری برجسته و پررنگ دارد.

می‌توان گفت فمینیست‌ها از اولین کسانی بودند که باور داشتند، موضوع جنسیت و دیـن باید مورد توجه خاص قرار گیرد و توجه به نماد‌های دینی بدون توجه به تجربه‌ی فرهنگی، مفهومی برای جنسیت زنان و مردان وجود ندارد. فمینیـست‌هـا باور داشته‌اند که دین‌ها، گروه‌های  قدرتمندی هستند که نقـش‌هـای جنـسیتی را در جامعـه شکل می‌دهند. آن‌ها نه تنها معتقدند که زنان و مردان باید در فعالیت‌های مذهبی به یک اندازه شرکت داشته باشند، بلکه باید نقش جنسیتی زن و مرد در دید مردم و جامعه یکسان باشد. علاوه بر این، ادیان بر چگـونگی تعریـف ایجـاد روابـط میـان دو جنس یک جامعه تاثیر‌گذار هستند. اکنون به بررسی موضوع فمینیسم از دیدگاه فرهنگ اسلامی می‌پردازیم.

چهره‌ی زن در فرهنگ اسلام


برای درک بیشتر و شناخت واقعی دین اسلام درباره‌ی زن و جایگاه آن در جامعه‌ی اسلامی، که می‌تواند مشخصه خوبی برای تبیین نظریه‌های فرهنگی دینی در تناظر با نظریه‌های فمینیستی قرار گیرد، برخی از مستندات را مورد بررسی قرار می‌دهم. این حقیقت غیرقابل انکار است، در روزگاری که درتمام فرهنگ‌ها، اقوام و ملل جهان «زن» به عنوان موجودی ضعیف، طفیلی و انسان درجه‌ی دوم مطرح بود، با آمدن دین اسلام، روح شادی و امید را درکالبد زنان دمیده و راه ترقی و تکامل را بر روی آنان گشود. وقتی قرآن را باز کردم دیدم در قرآن زن را به عنوان انسانی همانند مرد و یک انسان کامل و شایسته‌ی خلیفه الله بودن معرفی کرده است. در قرآن کریم سوره بقره آیه ۲۹ آمده است، از هر آنچه که بر موقعیت مخصوص و جایگاه خلیفه الله دلالت دارد با عنوان "انسان" (اعم از زن و مرد) یاد شده است.

در سوره‌ی اسرا آیه ۷۰ آمده است که: «ما فرزندان آدم را گرامی داشتیم و آنان را بر صحرا و دریا مسلط ساختیم و از غذای پاکیز برای آن‌ها فراهم کردیم و آن‌ها را بر بسیاری از مخلوقات خود فضیلت و برتری بخشیدیم». در سوره‌ی مومن آیه ۴۰ آمده است «هر کس که عمل شایسته انجام دهد، چه مرد و چه زن و دارای ایمان به خداوند باشد، او را از زندگی پاکیزه برخوردار می‌کنیم و مزد و پاداش او را بهتر از آنچه که عمل کرده است ادا می‌کنیم».

روشن‌تر از همه، آیه‌ی ۳۵ سوره‌ی احزاب می‌فرماید: «مردان مسلمان و زنان مسلمان، مردان با ایمان و زنان با ایمان، مردان فرمانبردار خدا و زنان فرمانبردار خدا، مردان راستگو و زنان راستگو، مردان خویشتن‌دار و زنان خویشتن‌دار، مردان خاشع در برابر خداوند و زنان خاشع در برابر خداوند، مردانی که از مال خود انفاق می‌کنند و زنانی که از مال خود انفاق می‌کنند، مردان روزه دار و زنان روزه دار، مردانی که دامان خود را حفظ می‌کنند و زنانی که دامان خود را حفظ می‌کنند، مردانی که زیاد به یاد خدا باشند و زنانی که زیاد به یاد خدا باشند، خداوند بر آن‌ها بخشایش و پاداش بزرگی فراهم کرده است».

نکته‌ی مهمی که علامه طباطبایی در جلد دوم تفسیر المیزان در ارتباط با این آیات به آن اشاره می‌کنند این است که «این قبیل آیات در زمانی نازل می‌شد که عقیده‌ی مردم براساس فرهنگ رایج آن روز این بود که اگر زنان مرتکب گناه شوند، عقوبت گناهان شان به گردن خودشان است و باید مجازات شوند، ولی اگر اعمال خوب انجام دهند، ثواب و پاداش آن مال مردان است و زنان از ثواب خود بهره‌ای ندارند و این تفاوت‌ها به لحاظ اعتقاد آن‌ها بر این بود که زن بر حسب پستی و حقارتی که دارد، شایسته‌ی ثواب و پاداش خداوند نیست».

پروردگار ما در سوره‌ی تحریم آیات ۹ تا ۱۲ نیز، همانگونه که نمونه‌هایی از مردان صالح، مانند پیامبران و اولیاء الهی را به منظور الگوسازی برای ما آورده است، نمونه‌هایی از زنان، همچون همسر فرعون را نیز ذکر کرده است و نمونه‌هایی از گناهکاران مانند فرعون، قارون و سامری را برای برحذر داشتن از پیروی آنان معرفی کرده، زنانی، چون زن حضرت نوح و حضرت لوط را اهل جهنم معرفی می‌کند.

از طرفی دیگر، خداوند همه موجودات را جفت آفریده که از آن به عنوان «معجزه» و از دلایل توحید تأکید شده است: «هر نوع موجودی از موجودات را ما جفت آفریدیم تا شما متذکر به قدرت خداوند باشید». (الذاریات، ۴۹) و یا در سوره‌ی روم آیه‌ی ۲۱ می‌فرمایند: «از جمله نشانه‌های حکمت و قدرت خداوند این است که برای شما از جنس خودتان جفتی آفرید تا با آن آرامش پیدا کنید و انس بگیرید و در میان شما محبت و عطوفت و مهربانی به وجود آورد و در این موضوع برای متفکران عالم، علایم قدرت و حکمت الهی پدیدار است».

حال پس از بررسی آیات قرآن کریم و مراجعه به تفسیر آیات به این نتیجه می‌توان رسید که حقوق زن و مرد در اسلام رعایت شده است و اسلام به زنان بسیار بها داده است و مسائلی که در ارتباط با نقص حقوق زنان در ایران و در کل جهان به چشم می‌خورد ثمره‌ی دوری مردم و جوامع از اسلام است؛ و اگر ما در پی رفع این مسائل و عبور کردن از این بحران هستیم باید به اسلام ناب محمدی (ص)، برگردیم و بدون در نظر گرفتن منافع شخصی تمام قوانین اسلام را رعایت کنیم.

 

شقایق پاکی پودنک - کارشناسی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه دولتی اقلید فارس

محدثه نیکبخت -  کارشناسی ارشد رشته روان شناسی دانشگاه اردکان یزد

انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: فمینیسم زنان یادداشت دانشجویی سوره ی نظریه ها زن و مرد حقوق زن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۵۶۳۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید معاون رئیس‌جمهور از زخم کهنه صنعت لرستان

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: تعطیلی و یا نیمه‌فعال بودن واحدهای صنعتی یکی از چالش‌های حوزه تولید و اشتغال لرستان محسوب می‌شود، موضوعی که موجب شده بسیاری از فرصت‌های شغلی در این استان از دست برود.

در لرستان واحدهای صنعتی بسیاری وجود دارد که روزگاری در نوع خود از بهترین واحدهای اقتصادی در کشور محسوب می‌شدند، اما طی سال‌های گذشته و اخیر به دلیل برخی مسائل و مشکلات این واحدها دیگر آن پویایی گذشته را ندارند و به طور عمده رو به تعطیلی رفته‌اند.

«پارسیلون» خرم‌آباد که همواره از آن به‌عنوان «زخم کهنه» صنعت لرستان یاد می‌شود، سال‌هاست که تعطیل شده است، مجموعه‌ای که کارگران زیادی در آن مشغول به کار بودند و سهم خوبی در حوزه اشتغال و تولید لرستان بر عهده داشت.

متأسفانه این کارخانه بعد از واگذاری به بخش خصوصی دچار مشکلات متعددی شد و همین امر موجب تعطیلی و از کار بیکار شدن بیش از دو هزار کارگر آن شد.

در سال‌های اخیر پیگیری برای احیای این مجموعه صنعتی از سوی برخی از مسئولان لرستان در دستور کار قرار گرفت، یکی از روش‌هایی که برای احیا و فعالیت مجدد این مجموعه در دستور کار قرار گرفت، تبدیل‌شدن آن به منطقه ویژه اقتصادی بود، موضوعی که علی‌رغم وعده‌های مسئولان همچنان عملیاتی نشده است.

امروز معاون اجرایی رئیس‌جمهور از این مجموعه بازدید و بر لزوم تعیین تکلیف این مجموعه تأکید کرد.

سرمایه‌گذار اراده‌ای برای احیای مجموعه ندارد

بهمن جعفری رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان در جریان بازدید معاون اجرایی رئیس‌جمهور از این مجموعه، اظهار داشت: بر اساس اعلام کارشناسان با یک بازسازی و از طریق تعدادی دستگاه جدید، امکان تولید در این مجموعه وجود دارد تا به نقطه سربه‌سر برسد.

وی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۰ با حضور رئیس‌جمهوری و سفر دولت سیزدهم به لرستان مصوبه‌ای مبنی بر اینکه بانک‌هایی که طلب از این مجموعه دارند، با شرکت «آتیه دماوند» یک کنسرسیوم تشکیل و نسبت به تأمین منابع مالی آن اقدام کنند تا مجموعه احیا شود، گفت: از طرف دیگر، مجوزی از قبل باتوجه‌به مصوبات مجلس در قالب لایحه‌ای که دولت به مجلس داده بود، تصمیم بر این شد که این مجموعه در بین مناطق ویژه اقتصادی قرار گیرد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، ادامه داد: با حضور کارشناسان مجمع تشخیص مصلح نظام، این مجموعه به‌عنوان منطقه ویژه اقتصادی معرفی شد، استاندار وقت و معاونت اقتصادی ایشان بالغ بر ۵۰ جلسه دراین‌رابطه برگزار تا این مصوبه دولت عملیاتی شود.

جعفری، تصریح کرد: تأکید استاندار سابق نیز بر این بود که در صورت احیای این واحد، مجموعه را برای تبدیل به منطقه ویژه اقتصادی معرفی می‌کنیم.

وی با بیان اینکه شرکت آتیه دماوند ۸۷ درصد سهام این مجموعه را دارد؛ اما اراده‌ای از سوی این شرکت برای احیای مجموعه وجود نداشت، گفت: در این راستا استاندار سابق تأکید کردند که مجموعه به بخش خصوصی واگذار شود.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، گفت: در راستای واگذاری به بخش خصوصی هم این مجموعه چون تعطیل شده بود و هیچ مجمع‌عمومی سالانه‌ای هم برایش تشکیل نشده بود، فاقد صورت‌های مالی بود، گفت: به همین دلیل برای شرکت حسابرس ویژه انتخاب شد، تمامی دارایی‌ها و بدهی‌های شرکت احصا شد، در نهایت توسط کارشناسان رسمی دادگستری ارزش‌گذاری شد.

مجموعه باید به بخش خصوصی واگذار شود

جعفری، بیان داشت: مبلغ این مجموعه نیز دو هزار میلیارد تومان تعیین شد، دو مرحله مزایده نیز در نیمه دوم ۱۴۰۲ برگزار شد که سرمایه‌گذاران برای آن مراجعه نکردند، این در حالی است که اطلاع‌رسانی به هلدینگ‌های بزرگ، انجمن صنعت نساجی کشور و… صورت گرفت.

وی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۱ جلسه ستاد تسهیل را برگزار و یکی از بدهی‌های این مجموعه مبلغ ۵۳ میلیارد تومان به تأمین اجتماعی بود که ۲۹ میلیارد تومان تخفیف گرفتند و قرار شد که ۲۴ میلیارد تومان دیگر را تسویه کنند، افزود: از این مبلغ هم دو قسط یک میلیاردتومانی مانده و در صورت پرداخت عملاً دیگر بدهی با تأمین اجتماعی نخواهد داشت.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، تصریح کرد: در حوزه مالیات نیز ۱۴.۶ میلیارد تومان بدهی داشت که در ستاد تسهیل مصوب شد و ۱۰ میلیارد تومان آن بخشوده شد و چهار میلیارد ماند که از سوی شرکت آتیه دماوند تسویه شد.

جعفری، گفت: به آب منطقه‌ای هم ۹ میلیارد تومان بدهی داشت که بر اساس مصوبه ستاد تسهیل استان، هشت میلیارد تومان آن معاف و یک میلیارد تومان دیگر آن پرداخت شد، بدهی برق آن هم پرداخت شد.

وی با تأکید تاکید کرد: برخی از بانک‌ها هم از مجموعه طلب دارند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با بیان اینکه الان این مجموعه در مرحله واگذاری مجدد است، گفت: شرایط واگذاری مجموعه تسهیل و به بخش خصوصی واگذار شود، الان دو بخش خصوصی متقاضی مجموعه هستند.

سرمایه‌گذار باید خودش را اثبات کند

محسن منصوری معاون اجرایی رئیس‌جمهور در واکنش به سخنان رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، اظهار داشت: برای اینکه سرمایه‌گذار اثبات کند می‌تواند بار سنگین منطقه ویژه اقتصادی را بردارد، اول خودش را ثابت کند و فعالیت خود را آغاز کند، سپس بارگذاری جدید را در این مجموعه انجام دهد.

وی گفت: روشن است که کسی با این شرایط مجموعه را خریداری نمی‌کند، علت آن هم ارزش‌گذاری دو هزار میلیاردتومانی برای مجموعه است.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور، افزود: نزدیک به ۹۰ درصد سهام این مجموعه از آن بانک صنعت و معدن است، اگر می‌دانستیم این موضوع را، مدیرعامل این بانک را امروز همراه خود می‌آوردیم، تا آن را تعیین تکلیف کنیم.

منصوری گفت: بااین‌وجود به نظرم مشکل مجموعه قابل‌حل است، سهام عمده این مجموعه مربوط به یک بانک است، این بانک، بانک دولت است و ملاحظات حاکمیتی را رعایت می‌کند و قابل‌حل و فصل است.

وی، افزود: با مدیرعامل این بانک در مسیر صحبت خواهم کرد که مشکل مجموعه را حل کنند.

صاحب کارخانه باید تعیین تکلیف کند

ابوطالب شفقت استاندار لرستان نیز در جریان این بازدید، تأکید کرد: شرکت آتیه دماوند باید دررابطه‌با این مجموعه به‌عنوان سهام‌دار اصلی تصمیم خود را باید بگیرد.

وی ادامه داد: این شرکت باید اعلام کند که می‌خواهد این مجموعه را واگذار کند یا نه دلیل اینکه نمی‌تواند مجموعه را فعال و احیا کند را اثبات کند، اگر نمی‌تواند فعال کند ما باید دنبال بخش خصوصی برویم و راه‌های دیگر را طی کنیم.

استاندار لرستان، تأکید کرد: شرکتی که صاحب کارخانه است و باید تعیین تکلیف کند.

کد خبر 6099474

دیگر خبرها

  • جایگاه ویژۀ دختران در اندیشه اسلامی
  • رای تحسین برانگیز فدراسیون تاج!
  • تأثیری که بی‌حجابی در بدعاقبتی دارد
  • برای ترمیم زخم‌های کهنه وارد شده بر پیکر مساجد، به اراده جمعی نیاز داریم
  • رئیسی: نگاه ما به زنان همان نگاه اسلام است
  • چه شده که زنان در ورزشگاه ها حرف های رکیکی می زنند که تا حالا مختص مردان بود؟
  • بازدید معاون رئیس‌جمهور از زخم کهنه صنعت لرستان
  • ۱۰ دلیل برای بی خوابی در زنان | یک زن چقدر به خواب نیاز دارد؟
  • بانکی پور سند روابط جنسی مردان ترکیه با زنان پُرشمار را منتشر کرد | عدد یاد شده به چه معناست؟ +لینک منبع
  • اولین رنکینگ رسمی فوتسال جهان؛ مردان ایران چهارم، زنان هشتم